Blog - siječanj 2009
srijeda, siječanj 21, 2009
Zidni kamin sa sustavom strujanja toploga zraka u sobi za dnevni boravak obiteljske kuće. Ugrađeno ložište Inserto Crystal 100 sa dva ventilatora za ispuh toplog zraka. Kamin je smješten u centralnoj poziciji dnevnog boravka. Nominalna snaga ložišta 9Kw. Sa lijeve strane na zidu ugrađen je regulator za toplinu. Pomoću njega možete kontrolirati toplinu u vašem prostoru.Dimnjak se nalazi u prostoriji sa desne strane kamina. Kako bi što bolje iskoristili poziciju dimnjaka, kamin smo prilagodili prostoru te stopili u jedinstvenu cjelinu.Kupac je želio moderni kamin ravnih linija kojim bi zagrijavao prostor od 70m2. Dnevni boravak povezan je sa kuhinjom i hodnikom. Pa smo iz tog razloga propustili na lijevu i desnu stranu topli zrak koji se stvara u komori kamina.

Dubina kamina od 69,5 cm uklopila se u prostor jer smo iskoristili prostor oko dimnjaka. Širina kamin određena je postojećim zidom. Nakon što smo postavili ložište i spojili priključke u dimnjak, kamin smo ukrasili poliranim granitom- juparana.
kamin-video @ 10:26 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 15, 2009
Kod izgaranja goriva u kamin-u dimnjakom se odvode ne samo plinovi nastali pri izgaranju već i neka količina zraka iz prostorije. Prema tome stalno gubimo zrak iz prostorije pa je potrebno radi održavanja tlaka dovoditi novi zrak. U osnovi dovod svježeg zraka rješava se na dva načina – prvi način rješavanja je dovod zraka iz susjednih prostorija, drugi je pak način dovođenjem zraka izvana pomoću dovodnih cijevi ili pak iz prostorija u nižoj etaži. Promjer dovoda svježeg zraka morao bi biti minimalno Ø 10 cm a preporuča se Ø 15 cm.
Takav dovod zraka nužan je za dobro izgaranje.

Veliku pažnju dovodu svježeg zraka mora se pridodati kod otvorenih ložišta, jer otvoreni kamin usisava zrak iz prostorije cijelim svojim otvorom. Tako je kod otvorenih ložišta potrebno dovest minimalno cijev Ø 15 cm dovoda svježeg zraka.Kod otvorenih kamina bolje je dovest zrak iz neke druge prostorije tako da ne dolazi hladan zrak (u zimskim danima naročito),jer on onda smanjuje temperaturu. Otvoreni kamin tad nije samo izvor topline već i prirodno provjetravanje što je
pogodno naročito kod vikendica i kuća za odmor koje nisu stalno u upotrebi
kamin-video @ 23:34 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, siječanj 14, 2009
Topaz - novi dekorativni kamen / obloga za kamin
Nova obloga Topaz koristi se za unutarnja i vanjska uređenja. Ovo je primjer kako se dekorativni kamen može iskoristiti za oblogu kod unutarnjeg kamina. Svaki elemenat obloge Topaz ima završno lice, što znači da elemenat možete upotrebljavati kao prednje lice. Osim u kaminogradnji, dekorativnu oblogu možete upotrebljavati za unutrašnje uređenje. Elementi topaza izlaze u više dimenzija. Sama struktura vezanja ovog elementa daje sliku koja se može uklopiti u modernom i tradicionalnom prostoru.
kamin-video @ 22:54 |Komentiraj | Komentari: 0
kamin-video @ 19:14 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 12, 2009
Dekorativni kamen (obloga) je izvrsna alternativa za prirodni kamen
Dekorativni kamen može se koristiti za kamine. Pogledajte fotografije kako su neki od kupaca zalijepili dekorativni kamen na kamin.Kako se izrađuje dekorativni kamen
Izrađuje se ljevanjem u kalupima koji su dizajnirani i prilagođeni originalnom primjeru obrađenog rezanog kamena. Dekorativna BMB obloga može biti postavljena na neobrađeni zid, preko bilo kojeg tipa žbuke. Ne može se nanositi na plohe koje su prethodno obojane bilo kojom vrstom boje. Dekorativna obloga koristi se za unutarnje i vanjske prostore. Također se dobro istiće na manjim površinama.

kamin-video @ 15:41 |Komentiraj | Komentari: 0
Drvene montažne kuće

Za izolaciju između kamina i drvenog zida često se postavljaju ploče debljine 3-5 cm. Izolacijske ploče poput tervola, ploče od vapnenenca, vermikulitske i ostale. U nekim slučajevima pravi se umjetni zid ispred drvenog zida od porobetona.


• kod drvenih kuća dobro je predvidjeti mjesto za kamin u projektu
• obavezno koristite izolacije između kamina i drveta
• ovisno o kaminu razmislite o poziciji dimnjaka .
• podebljate izolaciju između drveta i ulaza za dimnjak
• spriječite moguća zagrijavanja drvenih površina iznad komore kamina

Drvene kuće

Prve drvene kuće od građene su prije dvije do tri tisuće godina na sjeveru Europe. Od tada pa sve do danas takav način gradnje proširio se svuda po svijetu, a najveći broj drvenih kuća može se danas naći u sjevernoj Americi i Skandinaviji. Jedan od najčeščih gradnja montažnih kuća je izrada kuća od trupaca i poluoblica. Uglavnom su to unikatne drvene kuće koje se ističu na poseban način te se prilagođavaju zahtjevima klijenata a da se pri tome poštuju propisi. Drvo je poznati izolator tako da zvučno toplinska izolacija ovog objekta ne zaostaje za nekim drugim materijalima i termoizolacijskim svojstvima drugih objekata.  Izgradnja drvene kuće traje kraće od klasične cigla-beton kuće. Potrebno je 10 do 20 dana za izradu greda prema nacrtu te do 50 dana za njihovu dopremu i izgradnju same kuće. Drvo kao prirodni materijal ne privlači i ne zadržava mikročestice peludi pa je drvena kuća antialergijska sredina

Kod montažnih drvenih kuća, gipsane ploče omogućavaju bojenje zidova i stropova s najrazličitijim nijansama boja. Uglavnom ako se odlučite za gradnju montažnih kuća i imate potrebu za kamin postoje mnoga rješenja za pravilnu izradu kamina u drvenim objektima.
kamin-video @ 11:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Kod izgaranja goriva u kaminu dimnjakom se odvode ne samo plinovi nastali pri izgaranju već i neka količina zraka iz prostorije. Prema tome stalno gubimo zrak iz prostorije pa je potrebno radi održavanja tlaka dovoditi novi zrak. U osnovi dovod svježeg zraka rješava se na dva načina – prvi način rješavanja je dovod zraka iz susjednih prostorija, drugi je pak način dovođenjem zraka izvana pomoću dovodnih cijevi ili pak iz prostorija u nižoj etaži. Promjer dovoda svježeg zraka morao bi biti minimalno Ø 10 cm a preporuča se Ø 15 cm. Takav dovod zraka nužan je za dobro izgaranje.

U prostorije koje imaju površinu manju od 12m² kamini se ne bi smjeli uopće postavljati. Veliku pažnju dovodu svježeg zraka mora se pridodati kod otvorenih ložišta, jer otvoreni kamin usisava zrak iz prostorije cijelim svojim otvorom. Tako je kod otvorenih ložišta potrebno dovest minimalno cijev Ø 15 cm dovoda svježeg zraka.Kod otvorenih kamina bolje je dovest zrak iz neke druge prostorije tako da ne dolazi hladan zrak (u zimskim danima naročito),jer on onda smanjuje temperaturu. Otvoreni kamin tad nije samo izvor topline već i prirodno provjetravanje što je pogodno naročito kod vikendica i kuća za odmor koje nisu stalno u upotrebi
kamin-video @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0
Ispod budućeg kamina potrebno je napraviti čvrstu (betonsku) podlogu. Ako se tek u fazi građenja onda je rješenje jednostavno, na poziciju kamina (koju je arhitekt ili izvođač radova odredio) potrebno je zapuniti punim betonom. To znači da u poziciji kamina tj. podlozi ne smije biti toplinska izolacija (npr.kamena vuna,stiropor), podno grijanje, te cijevi ili materijali koji bi mogli oslabjeti podlogu na koju dolazi budući kamin.Ako imate gotove podove a odlučili ste se za ugradnju kamina potrebno je prema projektu izrade kamina izrezati pod (parket, ker. pločice ili sl.), izrezati estrih te izvaditi toplinsku izolaciju ili materijal koji se nalazi na samoj nosivoj betonskoj ploči. Zatim ako je po projektu izrade kamina predviđeno, zabetonirati napravljeno mjesto u razinu gotovog poda, ili spustiti razinu ukoliko je predviđena kamena ili granitna cokla oko kamina za debljinu cokle.
kamin-video @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, siječanj 10, 2009
Poštovani blogeri. Evo započet ćemo s jednim izvedbenim rješenjem. Kamin na ravnom zidu uz pretpostavku da vam je dimnjak ugrađen u zidu (o dimnjaku ćemo kasnije). Prvo treba odrediti poziciju kamina i odrediti maksimalnu širinu kamina. Dubina kod kamina je određena ložištem te si tu ne možemo previše pomoći ( u prosjeku  + - 15 cm ) ovisno o dizajnu kamina a da pri tome ne narušimo statiku.


Prema vašem prostoru nacrtamo kamin i krenemo na slijedeću fazu


Podnožje kamina (forma) sastoji se od nekoliko elementa koji mogu ili ne moraju biti simetrični. To je ujedno i glavni dio na koji kasnije dolazi ložišna ploča.Ložišna ploča mora biti izvedena od otpornih materijala na toplinu. Može se koristiti šamot ili vatro otporni cement. Kod ložišne ploče dobro je ostaviti rupu za dovod svježeg zraka. Naravno to ovisi o tipu ložišta koje se ugrađuje.


Dolazimo do faze kada trebamo naš kamin malo ukrasiti. Tu u principu nema puno filozofije. Koristimo materijale koji nam pašu. Možete klupčice za kamin napraviti od granita, mramora (debljine  3 -8 cm ) te šamotnih profila i slično. Uglavnom ovaj segment vam ostavljamo na volji.


Srce kamin zatvaramo bočnim elementima koji su izrađeni u (L) profilu. Na taj način osigurali smo ložištu dovoljno prostora za cirkulaciju zraka.Toliko za sada o ovom idejno-izvedbenom rješenju kamin na ravnom zidu. Na našim web stranicama bmb.hr možete pogledati modele koji odgovaraju prema ovoj temi. Iskomentirajte ovaj članak pa ćemo objaviti vizualna rješenja prema vašem upitu (komentaru)..    Pozdrav.. :)
kamin-video @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 0
No dobro, što vi mislite hoćemo li ostati bez plina >>>>>>>

Pogledajte na index vijestima više informacija o plinu :)

kamin-video @ 10:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Evo jedan mali funny video. Kako muškarci razmišljaju i vide plavušu na kaminu. Upalite zvučnik !

Da vas malo razveselimo prije nestašice plina
kamin-video @ 08:50 |Komentiraj | Komentari: 0
Aktualna tema o zatvaranju plina dobro je poznata ovih dana. Sve više interesa pridodaje se električnim pećima i ložištima. Osim električna, ložišta na kruta goriva su više zastupljenija kao dodatni izvor grijanja. Možda je sada idealno vrijeme prije zatvaranja plina da si osigurate toplinu u vašem domu. Skrenut ćemo vam pozornost na nekoliko tipa peći koje jednostavno možete ugraditi u vaš dimnjak.

Ložište inserto 70 sa ventilatorima / grijanje na drva

Takvo ložište ponaša se kao tradicionalna peć na drva. Unutar njega nalaze se ventilatori za brže ispuhivanje toplog zraka. Ložište ima ugrađen termo regulator. Ventilatori su vrlo tihi i efikasni. Podnožje peći je ravno te se postavlja na betonsku ili metalnu površinu. Nominalan snaga ložišta je 9kw.

Dobro je ugraditi električna ložišta, radijatore ali treba uvijek razmišljati da u vašoj kući postoje alternativni izvori grijanja. Pa ako u budućnosti gradite kuću, dobro razmislite da niste ovisni o plinu kao primarnom grijanju.
kamin-video @ 08:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 9, 2009
Električni Kamini
Električni kamini su praktični. Prednosti električnog kamina je u tome što ga možete seliti iz sobe u sobu. Danas postoje mnogi proizvođači električnih ložišta. Prije 10 godina kod proizvodnje električnih peći nisu razmišljali previše o dizajnu. Danas  u“moderno doba“ riješena su sva pitanja kod električnih tijela. Postoje okviri koji se ugrađuju oko peći. Ložišta se mogu ugrađivati i prilagoditi prema prostoru. Kao kod ložišta na kruta goriva električni kamin sasvim sigurno ima funkciju estetike i grijanja.
kamin-video @ 08:17 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, siječanj 7, 2009
Izgradnja kamin-a mora biti  dobro isplanirana kako bi troškove smanjili na minimum.Osobe koje žele ugraditi kamin u kuću već su predvidjeli poziciju kamina. E pa sada draga ekipa. ..  ova priča nema kraja.. ali probat ćemo vam pojednostaviti kako bi se dobro pripremili prije same izgradnje vašeg ljubimca na drva.

Ako ste u fazi izgradnje vaše buduće kuće.

Probajte kamin smjestiti na vanjski zid – radi lakšeg dovoda zraka

Ukoliko vaš kamin ima centralnu poziciju – omogućite dovod zrak u glazuri. Razmislite koliko prostorija želite zagrijati – ukoliko se radi o više prostorija bilo bi poželjno u samoj izgradnji ugraditi kanale za topli zrak (troškovi su minimalni) a efekt odličan.

Dobra je pozicija ako se iza kamina nalazi hodnik – iskorištava se svježi zrak a topli možemo usmjeriti na lijevu ili desnu stranu prostorije

Podloga na koju dolazi kamin treba biti betonska  bez izolacija (stiropora) ili sličnih izolatora. Dimnjak može biti sa vanjske strane ili uzidan u zidu – izbjegavajte dimnjak u prostoriji (odmah gubite na prostoru)

Ostavite ulaz u dimnjak pod 45 stupnjeva  20 – 30 cm od gornje ploče – zaboravite one priče da ulaz mora biti 150 cm od poda.

Razmislite na kojoj strani ćete ostaviti vrata za čišćenje (razmislite o dizajnu kamina). Ako se radi o kaminu zatvorenog tipa (sa ložištem) promjer dimnjaka neka bude od fi180 na više.
kamin-video @ 14:43 |Komentiraj | Komentari: 0
kamin-video @ 09:32 |Komentiraj | Komentari: 0
Naziv: kamin woody, verzija 1.0
Obloga: dekorativna cigla / granit  kleopatra

U ovom blog-u stavljamo naglasak na vertikalni dimnjak. U većini slučajeva vertikalni dimnjak je česta pojava kod unutarnjih kamina. Pretežno se postavljaju pitanja. Kako se čisti ložište, što se dešava sa kondenzacijom i koliko metara treba biti dimnjak.

Kamin woody je primjer tradicionalnog kamina koji je smješten u kutu.
Kod ovog kamina dimnjak se nalazi u gornjoj ploči, pa to zovemo vertikalnim spajanjem dimnjaka i ložišta. Pošto kamin montiramo nakon što je već postavljen parket, potrebno je izrezati te osigurati čvrstu podlogu. Nakon toga elementi se spajaju prema izvedbenom planu.

Vertikalni dimnjak može biti montažni ili zidani. Većinom je zidani dimnjak u gornjoj ploči, pa iz tog razloga možemo iskoristiti otvor za čišćenje. Ako vam se dimnjak nalazi u prostoriji tad bi ste kamin trebali modificirati, jer bočne strane kamin-a bi izgledale ne proporcionalno.
kamin-video @ 08:11 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, siječanj 6, 2009
Poštovano društvo bloger-a.hr :) .. kako smo prije godinu dana htjeli otvoriti blog (majstore.bloger.hr) tako smo ga i odmah napustili jer smo zaboravili login i sve generalije koje idu uz to... / no ideja oko starog bloga je bila živa pušiona. (jer smo se malo htjeli reklamirati na ovom dobrom alatu.). E pa sad..... svi mi to kužimo.. ali smo odlučili napraviti NOVI bloger bez previše nepotrebnog (nečeg) . Sami smo skužili da koliko vam damo da će nam se dvostruko vratiti. Uglavnom drmamo sve video zapise na YouTube ali vam preporučamo da škicnete na ovaj blog ukoliko vas zanima kaminogradnja bez previše cenzure. Naravno da Vam baš ne možemo sve reći.. nešto moramo i naplatiti jer od toga živimo. Ali budite sigurni da ćemo vam dati dovoljno informacije kako bi vam olakšali put do vašeg kamina. Inače ima nas dovoljno koji visimo na kompu od jutra do mraka, svakodnevno se susrećemo sa raznim pitanjima o kaminogradnji. Ako imate bilo kava pitanja slobodno pošaljite mail na kamini.bmb@gmail.com. Prije nego nam pošaljete mail, prosurfajte po internetu (ima dosta materijala) zatim postavite konkretno pitanje i rado ćemo vam odgovoriti, nacrtati i pomoći. Uskoro ćemo objaviti materijale koji će vam pomoći oko kaminogradnje. Uživajte.....

p.s za početak jedan mali funny video o tome kako muškarci vide kamin.
kamin-video @ 01:08 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 5, 2009
kamin-video @ 00:49 |Komentiraj | Komentari: 0
kamin-video @ 00:46 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, siječanj 4, 2009

Kamini se prilogođavaju vašem prostoru te se modificiraju prema zahtjevima
kamin-video @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » sij 2009
Video kamin by BMB
Brojač posjeta
40181
Index.hr
Nema zapisa.